Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Φασματική Οπτική τομογραφία συνοχής (S-OCT)

         
Spectral Optical Coherence Tomography (S-OCT))

         

Ερμηνεία:

H φασματική οπτική τομογραφία συνοχής (Spectral Optical Coherence Tomography: S-OCT) αποτελεί  μέθοδο απεικόνισης της ωχράς κηλίδας και του οπτικού νεύρου. Με την S-OCT  πραγματοποιείται λεπτομερέστατη χαρτογράφηση των οπίσθιων ανατομικών δομών του οφθαλμού. 

Με τη εξέταση OCT μπορεί να γίνει  σε αληθινό χρόνο η πλήρης τομογραφική εκτίμηση (οπτική βιοψία), τόσο της δομής, όσο και της παθολογικής ανατομικής της περιοχής του βυθού του οφθαλμού, που πάσχει. Με την  OCT μπορεί να τεθεί διάγνωση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος και άλλων ωχροπαθειών, κυστωειδούς οιδήματος της ωχράς κηλίδος, κεντρικής ορώδους χοριοειδοαμφιβληστροειδοπάθειας, γλαυκώματος,  οιδημάτων κεντρικής περιοχής, της διαφορικής διάγνωσης μεταξύ του οιδήματος της οπτικής θηλής και του ψευδοοιδήματος της οπτικής θηλής, κτλ). Η τεχνική της OCTγίνεται με σάρωση του επιθυμητού σημείου, που χρειάζεται έλεγχο  με ένα ειδικό laser.

Τα ευρήματα αναλύονται από το λογισμικό της συσκευής  και δημιουργείται μια εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη της. Η εικόνα αυτή είναι τελικά μια οπτική τομή του σημείου για το οποίο ενδιαφέρεται ο εξεταστής,  η οποία  επιτρέπει να εκτιμηθεί  με βεβαιότητα το είδος της βλάβης και τη λήψη θεραπευτικών αποφάσεων. Με την  OCT επίσης παρακολουθείται η πορεία της εξέλιξης της οφθαλμικής πάθησης και βάσει αυτής τροποποιείται η θεραπεία που εφαρμόζεται.

Η τομογραφία οπτικής συνοχής (OCT), κατά την οποία μια οπτική δέσμη κάνει μια διατομή διαμέσου των 10 στιβάδων του αμφιβληστροειδούς, αποτελεί σημαντική πρόοδο στη διάγνωση του διαβητικού οιδήματος της  ωχράς κηλίδος. 

Η φασματική OCT (S-OCT) ειδικότερα είναι μια ανάλογη εξέταση μιας ιστολογικής εξέτασης του αμφιβληστροειδούς, αλλά επί ζώντος ιστού. 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

[Angiopathy and the eye] Rencová E. Vnitr Lek 2010 

Optical Coherence Tomography. Katkar RA, et al. Dent Clin North Am 2018

Optical Coherence Tomography to Differentiate Papilledema from Pseudopapilledema. Rebolleda G, et al. Curr Neurol Neurosci Rep 2017

Clinical applications of optical coherence tomography angiography: What we have learnt in the first 3 years. Cohen SY, et al. Eur J Ophthalmol 2018 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Οφθαλμολογία: